Українцям розповіли, хто та за яких обставин може не платити за доставку газу

Кожного місяця українці отримують дві платіжки за газ – за використане блакитного палива (згідно з лічильником) та за доставку газу. Оплату за доставку газу розраховують індивідуально кожному домогосподарству. При цьому під час цього розрахунку за основу беруться тарифи облгазів, що у різних регіонах можуть різнитися.
Повідомляють, що у січні суми у платіжках за абонплату газу для окремих користувачів зросли в два рази.
Суму абонплати розраховують індивідуально для кожного споживача, виходячи з обсягів газу, який він спожив за попередній газовий рік. Це означає, що до уваги береться часовий проміжок з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. У випадку якщо за цей час сім'я витратила менше газу, ніж у попередньому газовому сезоні, то вона платитиме за розподіл газу менше. З цього випливає, що за більшого споживання газу абонплата теж зросте.
Відповідно до законодавства, навіть якщо споживач рік не користувався газом, але підключений до труби, він зобов’язаний оплатити послугу доставки. Щоб уникнути оплати користувачу слід повністю відрізати трубу та зафіксувати цей факт на документальному рівні. Далі ці документи варто передати у свій облгаз. У такому випадку абонплату за доставку газу вам припинять нараховувати.
Споживачам, які зовсім не користувалися газом , а також ті, хто користувалися менше 9 місяців, НКРЕКУ запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Його розраховують , спираючись на чинні норми споживання та залежить від наявних у споживача газових пристроїв. У випадку, якщо споживач використовує лише газову плиту, його замовлена потужність встановлена лише на рівні 39 кубометрів на рік.
Споживачам із газовою плитою та колонкою мінімальна замовлена потужність становить 126 кубометрів. Для осіб, які користуються газовим котлом для опалювання – 314 кубічних метрів.
Навіть за умов, якщо об'єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання зазнали пошкоджень , доставку газу все одно потрібно буде оплачувати, до тих пір, доки працівники газової служби не усунуть неполадку. Після цього для таких споживачів буде здійснено перерахунок.
Читайте також: Як урятувати черствий хліб: прості лайфхаки від досвідчених домогосподарок
Тарифи з безлімітним інтернетом Lifecell, Vodafone, Kyivstar: хто з операторів пропонує найвигідніший тариф
Джерело: 5692.com.ua