Українцям загрожують чималі штрафи за непристойні повідомлення та фото: коли набуває чинності новий закон

В Україні запроваджують покарання за принизливі повідомлення сексуального характеру, зокрема в інтернеті. Відповідний законопроєкт № 8329 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція)" підписав Президент Зеленський 17 червня 2024 року.

Як йдеться в картці законопроєкту, Кодекс про адмінправопорушення доповнять статтями:

  • 173-6 — вчинення насильства за ознакою статі;
  • 173-7 — сексуальна претензія;
  • 173-8 — невиконання термінового заборонного припису/неповідомлення про місце тимчасового перебування у разі винесення відповідного припису.

Документом визначено поняття "сексуального домагання". Це навмисне вчинення проти волі людини образливих, принизливих дій непристойного характеру, які виражаються вербально або невербально (слова, жести, рухи тіла), зокрема шляхом використання засобів електронної комунікації. Тобто надсилання в приватні повідомлення фотографій з оголеним тілом вважатиметься правопорушенням, за яке встановлено адміністративне покарання.

Згідно з проєктом закону, за відправлення повідомлень чи образливі коментарі непристойного характеру передбачені штрафи в розмірі від 1360 до 2720 грн.

За умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру, спрямованих проти конкретної особи через її належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки або чоловіка в суспільстві, внаслідок чого була завдана шкода фізичному (без спричинення тілесних ушкоджень) або психічному здоров’ю потерпілого, передбачено штраф від 1 700 до 3 400 грн.

Також у якості покарання можуть призначити громадські чи виправні роботи на строк до 40 годин з вилученням 20% заробітку.

Нові норми набудуть чинності через пів року після опублікування документу.

Додамо, що Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) – це міжнародна угода Ради Європи проти насильства стосовно жінок та насильства в сім'ї.

Джерело: 5692.com.ua