Українські біженці у Європі: які країни надають тимчасовий захист повторно

Через війну мільйони українців  виїхали з рідної країни у пошуках безпеки та майбутнього для себе та своїх родин. На порталі  ukrainianinpoland.pl розповіли, де та як українці можуть подати заяви на отримання тимчасового захисту, навіть якщо вони вже користувалися правом прихистку в інших країнах.
Де можна отримати тимчасовий захист повторно
Українці не обмежені у виборі країни для отримання тимчасового захисту вперше. Втім, не завжди умови, клімат чи культура певної країни влаштовують кожного біженця. У такому випадку деякі країни Європи вказали, що готові приймати українців, навіть якщо ті користувалися правом на прихисток у іншій державі.
Німеччина
Німеччина не обмежує прийом українських біженців після тимчасового захисту в іншій країні. Однак процедура вирішення цього питання може варіюватися на рівні місцевих чиновників, тому перед переїздом рекомендується зв'язатися з міграційною службою в конкретному місті Німеччини та дізнатися про умови прийому.
Нідерланди
Нідерланди приймають українських біженців після тимчасового захисту в іншій країні, але слід попередньо відмовитися від нього в першій державі, оскільки правила забороняють користуватисяцим правом у двох країнах одночасно. Детальну інформацію можна знайти на сайті для українських біженців.
Румунія
Румунія надає тимчасовий захист, навіть якщо людина вже користувалася ним в іншій країні ЄС. Інформацію про прибуття, реєстрацію та програми допомоги можна знайти на порталі dopomoha.ro.
Іспанія
Іспанія приймає українців після тимчасового захисту в інших країнах. Для того, щоб його отримати, слід подати заяву у Центрах CREADE. Вони працюють у Мадриді, Барселоні, Малазі та Аліканте. Також можна звернутися до поліції столиці провінції.
Португалія
Португалія надає тимчасовий захист незалежно від попереднього прихистку в іншій країні. Однак у такому випадку, українцям слід подбати про відмову від статусу в попередній країні. Детальну інформацію можна знайти на сайті portugalforukraine.gov.pt.
Хорватія
Хорватія надає тимчасовий захист після відмови від аналогічного статусу в іншій країні. Заяву на надання тимчасового захисту можна подати онлайн через додаток croatia4ukraine. Інформація є також українською мовою на сторінках державних органів.
Країни, які не надають повторний захист
Звісно, є країни, які не надають тимчасовий захист українцям, які вже скористалися прихистком в інших країнах.
Чехія
Чехія відмовляє у тимчасовому захисті українцям, які отримали прихисток, дозвіл на проживання чи довгострокову візу (понад 90 днів) в іншій країні. Ця політика також застосовується віз до Британії та Канади.
Польща
Польща у 2023 році прийняла правило, згідно з яким тимчасовий захист можна поновлювати, але не у ситуації, коли прихисток надала інша країна. Не допоможе навіть відмова від статусу в іншій державі. Проте через війну можна перебувати на території Польщі без отримання пільг.
Норвегія
Норвегія надає колективний захист українським біженцям, які були зареєстровані на прихисток в іншій країні, але відмовить, якщо вони подали заяву чи отримали дозвіл на проживання в одній із країн ЄС, Швейцарії, Ісландії або Ліхтенштейні до 24 лютого 2022 року. Детальніше можна прочитати на сторінці Норвезької організації NOAS.
Швейцарія
Швейцарія відмовляє у повторному захисті, але перед переїздом варто проконсультуватися з місцевими структурами. Виняток роблять для людей із країн, які вже перевантажені великою кількістю біженців.
Джерело: 5692.com.ua