“Український борщ” у сувенірній упаковці: Нацбанк здивував нумізматів новими пам’ятними монетами

Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети "Український борщ" номіналами 10 та 5 гривень. Про це 30 вересня 2023 року повідомили у пресслужбі регулятора.
Нові монети презентував заступник Голови НБУ Олексій Шабан під час фестивалю нематеріальної культурної спадщини "Жива культура — Живий світ" в Національному музеї народної архітектури та побуту України.
Як відомо, ще минулого року ЮНЕСКО внесла традиційну українську страву до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини.

Ця страва давно вийшла за межі кулінарного мистецтва, ставши справжнім культурним феноменом всередині України та за її межами, — зазначили в НБУ.

Пам'ятні монети створені як ще одне нагадування про унікальність України та українського народу, допоможуть зберігати українську культуру та національну спадщину.
Дизайн монети розробив заслужений художник Микола Кочубей, який є автором ескізів інших пам'ятних і ювілейних монет, а також дизайнером поштових марок.
Монета має такий вигляд:

на аверсі – зображено господиню під час приготування борщу на тлі печі, що символізує неперервність життя народу, затишок, родинне щастя; зображення оздоблено орнаментом у трипільському стилі як символ вікової історії та традиції приготування борщу;
на реверсі – розміщено зображення тарілки з червоним борщем, що нагадує "бурхливе озеро" і символізує глибинну культуру та традиції українського народу.

Монета номіналом 10 гривень виконана зі срібла, має масу 31,1 г, її тираж – 2500 екземплярів.
Монета номіналом 5 гривень у сувенірній упаковці виконана з нейзильбера, маса – 16,54 г, тираж – 75000 екземплярів.
У Нацбанку повідомили, що купити монети через офіційний інтернет-магазин можна буде з 4 жовтня 2023 року.
Джерело: 5692.com.ua