Українським водіям у “Дії” приходять штрафи за видумані порушення: як діяти у таких випадках

Усе частіше трапляються випадки, коли українським водіям виписують штрафи за порушення, які вони не здійснювали. Нерідко такі "сюрпризи" приходять після звичайного спілкування з поліцейськими на дорозі. Про це розповіли фахівці "Дорожнього адвокату".
Зазначається, що у подібних випадках поліцейські оформлюють постанови про притягнення до адміністративної відповідальності без присутності водія. Тобто автовласники дізнаються про те, що їх звинуватили у скоєнні порушення і призначили покарання тільки тоді, коли отримують сповіщення про штраф. Проте такі дії правоохоронців є незаконними.
Фахівці розповіли, що в одній з таких ситуацій поліція зупинила водія на блокпосту із проханням надати документи. Під час спілкування жодних претензій до водія інспектори не висували і дозволили продовжувати рух.
Невдовзі цей водій отримав повідомлення у "Дію" про штраф за відсутність страхового полісу, хоча авто було застраховане і документ був у наявності.
Водій звернувся до суду для оскарження постанови. Розібравшись у ситуації, суд визнав постанову поліції незаконною, і вона була скасована.
Юристи зазначають, які саме дії правоохоронців виконувались із порушенням чинного законодавства. За законом, перед оформленням постанови поліцейські повинні:

повідомити водія про порушення і наміри оштрафувати його;
оголосити водієві його права;
дати можливість надання зустрічних пояснень та доказів.

Тільки після цього інспектори можуть виносити постанову. При цьому водієві мають вручити копію документа.
За подібні протиправні дії поліцейські мають бути притягнуті до відповідальності.
Джерело: 5692.com.ua