Успенський піст: скільки триває, меню по днях і суворі заборони

У день 28 серпня віряни відзначають одне з найважливіших церковних свят – Успіння Святої Богородиці. Вважається, що Божа Матір померла саме цього дня, а за три дні до цього повністю відмовилася від їжі та пиття. Саме тому піст перед Успінням є одним із найсуворіших.
Скільки триває піст, дати
Піст передує дню Успіння Божої матері і триває два тижні – з 14 по 27 серпня. На період посту припадає ще два важливих церковних свята – Медовий Спас, який відзначають 14 серпня і Яблучний Спас, Преображення Господнє – 19 серпня.
Правила посту і харчування по днях
Дотримання цього посту передбачає повну відмову від їжі тваринного походження. Це означає, що протягом двох тижнів у їжу не можна вживати м'ясо, рибу, молочні продукти і яйця. Єдиним днем, коли допускається послаблення, є 19 серпня – Яблучний спас. Цього дня можна з'їсти трохи риби.
Що можна їсти в піст
Понеділок – можна їсти рослинну їжу без термообробки.
Вівторок – можна їсти гарячу їжу, масло не можна.
Середа – можна їсти рослинну їжу без термообробки.
Четвер – можна їсти гарячу їжу, олію не можна.
П'ятниця – можна їсти рослинну їжу без термообробки.
Субота – гаряча їжа, можна масло і трохи вина.
Неділя – гаряча їжа, можна масло і трохи вина.
Незважаючи на те, що піст вважається дуже суворим, деякі послаблення можливі – у разі, якщо у того, хто поститься, є якісь захворювання.
Згідно з церковними правилами в дні посту не можна веселитися, влаштовувати гучні свята. Забороняється лаятися і пліткувати. У дні з 14 по 29 серпня можна реєструвати шлюб, але не можна вінчатися.
Джерело: 5692.com.ua