В Україні підвищаться зарплати вже 2023 року: прогноз Нацбанку став оптимістичнішим

Зростання заробітної плати в Україні очікується вже поточного року. При цьому підвищення буде більшим, ніж це прогнозувалось навесні. Про це йдеться у свіжому інфляційному звіті Національного банку України.
У звіті зазначають, що певне поліпшення фінансового стану домогосподарств стало можливим завдяки конкуренції підприємств за кваліфікованих працівників, зростанню економічної активності, а також бюджетним виплатам, зокрема військовим.
Прогнозується, що цьогоріч підвищення зарплатні можливе у таких розмірах:

на 19,6% зросте номінальна зарплата, під якою розуміється фактична заробітна плата, яка вимірюється в грошах і яку отримують на руки працівники;
на 3,9% зросте реальна зарплата, під якою мається на увазі кількість товарів і послуг, яку людина може придбати на номінальну зарплату (фактично це купівельна спроможність).

Прогноз покращили порівняно з квітнем, коли НБУ заявляв про підвищення реальної заробітної плати на 3,7%.
Як наголошують у Нацбанку, поступове відновлення української економіки країни зумовлюватиме подальше зростання попиту на робочу силу. Завдяки цьому підтримуватимуться високі темпи зростання номінального трудового прибутку навіть на тлі значної інфляції. Особливо це стосується галузей, де є дефіцит робочої сили.

Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими через усе ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності, — додали в НБУ.

НБУ також прогнозує, що наступного року номінальна зарплата зросте на 16,1%, а реальна – на 5,2%.
Джерело: 5692.com.ua