В Україні подорожчає алкоголь: на які спиртні напої значно підвищать ціни

Міністерство економіки України розробляє проєкт, згідно з яким буде переглянуто ціни на алкоголь. Цю ініціативу підтримують виробники алкогольної продукції. Вони вважають, що цей захід знизить можливість реалізації контрафакту і дасть змогу отримувати вищий прибуток.
Текст нового проекту від Мінекономіки вже опубліковано. Згідно з ним, найбільше підвищення торкнеться сидру і деяких інших продуктів бродіння, а також вин.
Мінімальні ціни на сидр та інші види подібної продукції зростуть на 61-71%, на вина – на 62%.
Горілка, лікеро-горілчана продукція подорожчає на 13%, коньяк і бренді – на 11-12%, а джин,, вісі та ром – на 25%. Ціни на ігристі вина і шампанське зростуть на 28%. Як видно з переліку, ціни на алкогольну продукцію планується підвищити значно.
Після публікації проєкту Мінекономіки якийсь час документ був доступний для прочитання, але наразі його видалено. Однак, як заявив народний депутат Ярослав Железняк, підвищення не скасовується, а його введення – це лише питання часу. Железняк, нагадаємо, є головою комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.
Железняк пояснив, що, на думку ініціаторів проєкту, підвищення мінімальних цін вигідне саме чесним підприємцям, які працюють відповідно до українського законодавства. Такі виробники сплачують усі податки, а отже, не можуть продавати, наприклад, пляшку горілки за 50 гривень, якщо її собівартість становить 80 гривень.
Джерело: 5692.com.ua