В Україні подорожчає основний продукт: експерти озвучили осінні ціни

Експерти вважають, що вже найближчим часом в Україні подорожчає один з основних продуктів – хліб. За словами фахівців, ціна на хліб підвищиться одразу з кількох причин – серед них вищі тарифи на електроенергію та погодні умови.
Одразу кілька експертів прокоментували ситуацію на ринку. Денис Марчук, заст. голови Всеукраїнської аграрної ради розповів, що ціна на хліб може підвищитися вже за місяць у середньому, на 1-1.5%.
Іван Стефанишин, один із керівників ринку "Шувар" також вважає, що подорожчання неминуче, але точних термінів не називає.
Експерти повідомили, що ціни на борошно зросли на 5-7%, і наразі спостерігаються проблеми з якістю пшениці. Зазначається, що зростання цін на борошно не може не позначитися на цінах на хлібобулочні вироби.
Денис Марчук також розповів, що на якість зерна істотно вплинули дощі, які регулярно йшли під час збирання врожаю, і надто тепла для озимих погода. Відчутно зросли й ціни на добрива, цього року українські аграрії використовували їх у менших кількостях.
Дефіцит добрив призвів до збільшення кількості шкідників, а це, своєю чергою, негативно позначилося на якості українського зерна. Експерти зазначили, що наразі в нашій країні вже спостерігається конкуренція за якісне борошно.

"Фактично відтоді, як зросли тарифи на світло, щомісяця на 0,8-1% зростає ціна на хліб. І на осінь вони теж про це говорять, що на 1-1,5% може зростати ціна на хліб", – сказав Денис Марчук.
Джерело: 5692.com.ua