В Україні відчутний дефіцит вчителів: у чому причина

Повномасштабна війна, яка стала реальністю для України, відзначилася не лише геополітичними і військовими змінами, а й значними соціальними наслідками. Серед них – масова міграція українських громадян за кордон. Однією зі значущих груп, які виїхали за кордон, стали українські вчителі.
За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, торік за межами України перебувало близько 20 тисяч педагогів. Однак з часом частина з них повернулася на Батьківщину, і зараз за кордоном перебуває приблизно 12-15 тисяч учителів.
Чи відчуває українська система освіти дефіцит педагогів
Ця кількість представляє собою відносно невелику частку від загальної кількості вчителів в Україні, що становить близько 440 тисяч. Відтак, мова йде про всього 3-4% педагогів, які перебувають за кордоном.
Горбачов також відзначив, що дефіцит вчителів, особливо в точних науках і природничих дисциплінах, в Україні відчутний і до масової міграції громадян. Проте зараз на ситуацію також впливає внутрішня міграція.
У деяких громадах вчителів є вдосталь, і для прибулих з інших регіонів важко знайти роботу. З іншого боку, у громадах, звідки люди масово виїхали, немає працівників для роботи не лише в освіті, а й у інших сферах.
Джерело: 5692.com.ua