В Україні вводять новий спосіб покарання за злочини в умовах воєнного стану: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський 26 вересня 2023 року підписав закон №9185 щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану. Документом передбачається введення нового способу покарання – пробаційного нагляду.
Відповідні зміни вносяться до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів.
Цей вид покарання буде альтернативою обмеженню чи позбавленню волі. Він передбачає вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства. Пробаційний нагляд може призначатись на термін від 1 до 5 років, а для неповнолітніх – на 1-2 роки.
У пояснювальній записці до закону йдеться, що покарання у виді пробаційного нагляду полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого, при цьому будуть застосовані наглядові та соціально-виховні заходи відповідно до вироку суду.
Засуджені, які відбуватимуть таке покарання, мають виконувати визначені законом та покладені судом обов’язки та з’являтися за викликом до уповноваженого органу з питань пробації. У деяких випадках засуджені повинні носити електронні браслети.
Автори закону вважають за необхідне замінити арешт на пробаційний нагляд у всіх санкціях, за виключенням кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями. А саме, пробаційний нагляд може призначатись за такі види правопорушень:

ухилення від сплати аліментів;
домашнє насильство;
розголошення банківської таємниці тощо.

Очікується, що нововведення сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення людини, не ізолюючи її від суспільства. Крім того, це дозволить оптимізувати діяльність слідчих ізоляторів.
Джерело: 5692.com.ua