В Україні зʼявиться державний банк шрифтів: що це та навіщо він потрібен

В Україні планують створити державний банк шрифтів. Про це заявив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Ініціатива має стати важливим кроком у напрямку захисту української мови та культурної ідентичності.
Навіщо потрібен банк шрифтів
Однією зі структурних змін, які планують впровадити, є вилучення російського шрифту "іжиця" з обігу в роботі Верховної Ради. Замість нього буде використовуватися шрифт Volja, розроблений відомою українською шрифтовою дизайнеркою Марчелою Можиною. Він створений на основі літерацій головного художника Української Повстанської Армії Ніла Хасевича.
Шрифт Volja є офіційним церемонійним шрифтом Збройних Сил України і використовується для лазерного гравіювання, оформлення почесних грамот, подяк, посвідчень до нагород та інших урочистих документів. Офіційним шрифтом для Збройних Сил України також став UAF Sans, який використовується для оформлення, наприклад, зведень про втрати ворога.
За словами Ростислава Карандєєва, створення банку українських шрифтів є важливим етапом у зміцненні української мови та культурної спадщини. Ця ініціатива допоможе забезпечити доступність та використання українських шрифтів у всіх сферах суспільства та урядових установах, підтримуючи таким чином національну самоідентифікацію.
Джерело: 5692.com.ua