В Україні змінюються правила вручення повісток: що потрібно знати військовозобов’язаним

В Україні 18 травня набуде чинності новий закон про мобілізацію, який, зокрема, передбачає нововведення щодо правил вручення повісток. Крім того, запроваджуються вимоги прибувати до ТЦК, які надсилатимуться поштою. Про основні зміни йдеться у матеріалі ТСН.

Хто і де може вручати повістки

За новим законом, повістку можуть видати в будь-якому місці, як це відбувається зараз. Тобто це може бути місце проживання громадянина, місце його навчання або роботи, вилиця, громадське місце, блокпост, зупинка тощо.

Вручати повістки можуть:

  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад (у разі отримання розпорядження ТЦК);
  • керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за розпорядженням ТЦК);
  • керівники навчальних закладів (за розпорядженням ТЦК);
  • співробітники ТЦК, яких наказом керівника уповноважено на видавання повісток.

Чи може поліція вручити повістку

Нові правила передбачають, що у заходах щодо оповіщення громадян братимуть участь і поліцейські. Проте вручати повістки правоохоронці не будуть. Їх участь потрібна для забезпечення порядку під час вручення повісток.

Поліція перебуватиме на вулиці, у разі порушення закону вона реагуватиме, –пояснив голова МВС України Ігор Клименко.

Крім того, на запит ТЦК поліція буде розшукувати та доправляти до військкомату осіб, які не з'явилися до центру комплектування після одержання повістки. За новим законом, правоохоронці можуть затримати особу терміном до 3 годин і доправити її до ТЦК.

Яка повістка вважається дійсною

У повістці обов'язково мають міститися такі дані:

  • прізвище, ім'я та по батькові, дата народження одержувача;
  • найменування ТЦК, що видав повістку;
  • мета виклику до ТЦК;
  • місце, день і час явки за викликом;
  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала повістку;
  • реєстраційний номер повістки;
  • роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неприбуття.

Процедура особистого вручення повістки передбачає, що співробітники ТЦК на вимогу громадянина зобов’язані назвати свої прізвища, ім'я та по батькові, посаду, показати службові посвідчення. Також, за словами юристів, громадяни мають право вимагати показати наказ керівника ТЦК про вручення повістки із прізвищами осіб, які намагаються вручити повістку.

Коли повістка вважається врученою

Як і раніше, повістку вручатимуть лише під особистий підпис. Кинута в поштову скриньку повістка не вважатиметься врученою належним чином.

Вручення повісток через електронний кабінет призовника або електронною поштою новим законом не передбачена (ці норми були відхилені).

Особливості вручення вимоги

Як йдеться у новому законі, у разі ігнорування військовозобов'язаним повістки ТЦК може звернутися до поліції – для адмінзатримання та доправлення до військкомату. Якщо протягом 5 днів поліції не вдалося розшукати та доправити військовозобов’язаного, ТЦК надсилає такій особі вимогу з’явитися до військкомату.

Вимога надсилається рекомендованим листом і вважається врученою, коли працівник пошти ставить підпис про одержання адресатом, або позначку про те, що адресат відмовився від листа або ж його неможливо вручити за цією адресою.

У разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів від дня вручення вимоги ТЦК СП не виконав, щодо порушника застосовуються заходу впливу у вигляді позбавлення права керування автомобілем на строк до виконання вимоги ТЦК СП, –розповіла юристка Марина Бекало.

Джерело: 5692.com.ua