В Україні зникнуть селища міського типу: ВР підписала новий закон

28 липня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який передбачає ряд змін, що стосуються селищ міського типу. Новий документ має на меті прибрати адміністративно-територіальний поділ, який був введений ще за часи Радянського Союзу (1981 рік). Про це повідомили на офіційному сайті Верховної Ради.
Які зміни передбачені
Прийнятий законопроєкт скасує таке явище як селище міського типу. Тобто 885 населених пунктів в Україні втратять свій статус. Також буде введено поняття "поселення" – компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має постійного складу.
Зміни будуть стосуватися й визначення міст. Так називатимуться населені пункти, які мають компактну багатоповерхову забудівлю й населення не менше 10 тисяч осіб.
Для селища необхідним складником буде садибна забудівля й кількість людей понад 5 тисяч. Менша кількість жителів визначатиме населений пункт як село.
Крім того міста обласного і районного значення стануть просто містами, а селища міського типу звичайними селищами.

Поселення можуть стати основою для села, селища чи міста чи частини якогось населеного пункту. Тож, мешканці смт, не дивуйтеся, як за пару місяців ви житимете у поселеннях, — заявила нардеп Ірина Геращенко.

Варто зазначити, що закон офіційно вступить в дію через 3 місяці з дня його публікації.
Джерело: 5692.com.ua