В “Україні з’являться “асистенти родин”: що відомо про нову послугу

З травня по жовтень 2023 року Міністерство соціальної політики України пілотує Державний стандарт соціальної послуги супроводу сімей, що є однією з найбільш запитуваних соціальних послуг у країні. Ця ініціатива спрямована на актуалізацію та поліпшення якості допомоги потребуючим, а також на розвиток батьківських компетенцій. Результати пілоту на брифінгу представила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.
Що відомо про нову послугу
Загалом, у пілотному проекті беруть участь 224 фахівці зі всієї країни, які надають соціальну послугу згідно з новими підходами. Оксана Жолнович відзначила мужність та сміливість професіоналів, які готові трансформувати свою роботу на користь сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Загалом у апробації взяли участь 109 надавачів соціальних послуг з 22 областей України та Києва, з яких 4 є недержавними організаціями. Уже 264 сім'ї отримали соціальну послугу соціального супроводу згідно з новими стандартами. Вона надається сім'ям з дітьми, де батьки неспроможні виконувати свої обов'язки або де існує ризик соціального сирітства.
Однією з ключових новацій у проєкті стандарту є введення ролі "асистента", який відвідує родину та навчає батьківським компетенціям. Це дозволить більше уваги приділяти розвитку родинного середовища та допомогти батькам зміцнити свої навички в вихованні дітей. Також були запроваджені інструменти для оцінювання індивідуальних потреб сім'ї та визначення критеріїв якості соціального супроводу.
За результатами апробації, проєкт Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу сімей буде доопрацьовано для подальшого затвердження. 
Джерело: 5692.com.ua