Вибори до Ради у 2024 в Україні: чи є ймовірність, що парламентські перегони відбудуться під час війни

В Офісі президента поки вагаються щодо рішення, чи відбудуться вибори в Україні наступної весни, проте така можливість не виключається. Про це повідомляє ТСН із посиланням на матеріал журналістів РБК.
За графіком, цієї осені мали би відбутись вибори до Верховної Ради, а весною 2024 року – президентські вибори. Тема виборів часто згадується західними партнерами України, попри те, що їх проведення під час війни вкрай ускладнено.
У президента Володимира Зеленського ще не визначились із остаточним рішенням, заяви голови держави щодо цього неоднозначні. За оцінками деяких джерел, вірогідність виборів – 50/50.

Проти проведення виборів у поточних умовах говорять багато чинників. Не зрозуміло, як залучити до них мільйони виборців, які виїхали за кордон. Щодо цього давно ведеться аналітична робота, але готового рішення поки що ніхто не запропонував, – зазначають журналісти у матеріалі.

Тобто головні проблеми – явка виборців та організація. Крім того, що багато українців залишили країну, важким є забезпечення голосування у прифронтових зонах та на фронті.

Наприклад, штучне скасування військового стану на короткий час загрожує повним колапсом системи державного управління, оскільки військовий стан є фундаментом маси регуляторних актів і у разі його раптового скасування утворюється величезний правовий вакуум, – наголошують журналісти.

Варто зазначити, що у проєкті бюджету на 2024 рік коштів на вибори не передбачено.
Джерело: 5692.com.ua