Військові зможуть отримати офіцерське звання без спеціальної вищої освіти: подробиці

Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон, згідно якого досвідчені сержанти під час дії воєнного стану зможуть отримати офіцерські звання, навіть якщо вони не мають спеціальної вищої освіти. Як це буде відбуватись, розповідаємо далі.
Що відомо про зміни
Зміни стосуються статті 20 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо комплектування Збройних сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період. Відповідно до нового рішення Президента, ті військовослужбовці, які не мають профільної вищої освіти, але мають бойовий досвід не менше ніж пів року, можуть отримати молодше офіцерське звання. Варто зазначити, що рішення буде діяти лише під час воєнного стану.

Призначення таких військовослужбовців здійснюється наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад на період до призначення на ці посади офіцерів і за умови, що їм не будуть підпорядковані офіцери, — йдеться в пояснювальній записці.

Також на період воєнного стану на військову службу за контрактом як офіцерів можна приймати осіб віком від 20 до 40 років. Раніше обмеження було до 30 років.
Варто зазначити, що ті офіцери, які отримають звання не внаслідок здобуття освіти, а через бойовий досвід, протягом пів року після завершення воєнного стану муситимуть пройти курс військової підготовки за своїм напрямом, аби підтвердити звання.
Джерело: 5692.com.ua