Військовозобов’язаним, які вказали фейкову адресу в “Резерв+”, можуть заблокувати рахунки: подробиці

Вказання неправдивої адреси в додатку Резерв+ може мати серйозні наслідки для військовозобов'язаних громадян. Так, за даними "Судово-юридичної газети", відповідні дії можуть призвести до блокування банківських рахунків і накладення штрафів.

Важливість правильного заповнення даних

Додаток Резерв+ створений для спрощення процесу мобілізації та обліку військовозобов'язаних в Україні. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 560, належним підтвердженням оповіщення про виклик є поштове повідомлення, яке Територіальний центр комплектування надсилає за вказаною в додатку адресою. Це означає, що внесена інформація повинна бути достовірною, адже від цього залежить своєчасність отримання важливих повідомлень.

Наслідки за неправильні дані

Зазначення фейкової адреси в додатку може призвести до серйозних правових і фінансових наслідків. Якщо військовозобов'язаний не з'явиться на виклик і не повідомить причину неявки (поважну причину), ТЦК має право заочно винести постанову про накладення штрафу. Для цього ТЦК повинен мати підтверджувальні документи про отримання виклику. Навіть поштове повідомлення з відміткою про відсутність особи за задекларованою адресою може вважатися достатнім доказом для винесення штрафу.

Суми штрафів і блокування рахунків

Штрафи для фізичних осіб можуть сягати до 25,5 тисяч гривень, а для бізнесу – до 59,5 тисяч гривень. У разі несплати військовозобов'язаний ризикує тим, що його рахунки можуть бути заблоковані, а майно відібрано в порядку виконавчого провадження.

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, Катерина Чорногоренко, пояснила, що додаток Резерв+ дозволяє оновлювати свої дані, такі як пошта, телефон і фактичне місце проживання, відповідно до мобілізаційного закону. У майбутньому планують впровадження функціоналу для оновлення всіх даних онлайн без фізичного візиту до ТЦК.

Проте, поки це не реалізували повністю, імовірні випадки, коли представники ТЦК можуть відводити людину для оновлення даних, навіть якщо вона актуалізувала інформацію через додаток.

Джерело: 5692.com.ua