Вимкніть ці пристрої із розетки вночі, щоб економити електроенергію: яка побутова техніка споживає електрику навіть в не працюючому стані

Люди вважають, що вимкнений пристрій не здатен споживати електроенергію, але це не завжди так. Є прилади, які навіть після вимкнення продовжують споживати електрику в режимі очікування, бо залишаються підключеними до розетки.
Таке приховане споживання пояснюється наявністю трансформатора, що працює, навіть коли пристрій вимикають. Він перетворює змінний струм на постійний, продовжуючи споживати електрику, навіть якщо пристрій не вмикається.
Чи потрібно відключати всі пристрої з мережі
Вам може спасти на думку, що цю проблему досить легко вирішити. Варто просто повністю відключати з мережі прилади, які ви не використовуєте , щоб вони не перебували в режимі очікування.
Однак перед тим, як це постійно робити вам теж варто задуматися. Так, слід знайти золоту середину між економією енергії та безпекою ваших пристроїв.
Якщо ви вимикаєте певну побутову техніку, такі як пральні машини та посудомийні машини відразу після закінчення роботи, то це може принести вам більше шкоди ніж користі, бо дані прилади використовують час очікування для виявлення витоку води.
Проте, якщо ви на довгий час покидаєте оселю, то бойлери, холодильники та морозильні камери все ж таки слід вимкнути.
В загальному ж на ніч фахівці рекомендують вимикати з мережі мікрохвильові печі, які здатні споживати велику кількість електрики, електрочайники, блендери, тостери, а також це стосується іншої подібної кухонної техніки. Крім цього, не варто залишати підключеними до розетки комп'ютери та ноутбуки. Залишати на ніч на зарядці телефони, планшети та інші гаджети – теж погана ідея, адже це згубно діє на акумулятори цих пристроїв.
Які пристрої та скільки споживають енергії у вимкненому стані
Сайт Державної інспекції з нагляду за енергетикою України наводить дані про споживання електроенергії різними побутовими приладами:

телевізори споживають близько 1 кВт год на місяць;
музичні центри в середньому 1 кВт год на місяць;
DVD-плеєри – 0,5 кВт год на місяць;
комп'ютери – 3,6 кВт год на місяць.

Загальне енергоспоживання побутових приладів у режимі очікування (режим сну) може досягати 350-400 кВт/год на рік.
Варто нагадати, що підключені через подовжувач електроприлади витрачають енергію навіть тоді, коли ними ніхто не користується. Тому радять або від'єднувати подовжувач від розетки, або виймайти вилки приладів, під’єднаних до нього.
Читайте також: Яке покарання передбачено чоловікам, які не повернулися в Україну після оголошення загальної мобілізації
Тарифи з безлімітним інтернетом Lifecell, Vodafone, Kyivstar: хто з операторів пропонує найвигідніший тариф
Як урятувати черствий хліб: прості лайфхаки від досвідчених домогосподарок
Джерело: 5692.com.ua