Винятків не буде: з 2024 року в ЄС можна буде в’їхати тільки за гроші

На офіційному сайті Європейського Союзу з'явилася інформація про те, що з початку 2024 року в'їзд до ЄС стане платним. Захід торкнеться громадян країн, з якими у ЄС встановлено безвізовий режим.
З 1 січня 2024 року в'їзд у будь-яку з 30 країн, що входять до Європейського Союзу, буде можливий тільки за наявності спеціального дозволу ETIAS. Спеціальний дозвіл буде обов'язковим для всіх країн із безвізовим режимом, прив'язаний цей документ буде до закордонного паспорта.
Термін дії ETIAS – 3 роки, або до дати закінчення терміну дії закордонного паспорта (у разі, якщо термін закінчується раніше, ніж через три роки). При отриманні нового закордонного паспорта необхідно буде отримати і новий дозвіл.
Терміни перебування на території ЄС залишаться незмінними – короткостроково в ЄС можна буде перебувати до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.
Процедура оформлення ETIAS
Оформити спеціальний дозвіл буде нескладно – це можна буде зробити в мобільному застосунку ETIAS або на офіційному вебсайті організації. Необхідно буде подати заявку і надати біометричний паспорт. Якщо ж паспорт іншого виду, то для в'їзду в ЄС знадобиться віза. Вартість оформлення заявки становитиме 7 євро.
Також потрібно враховувати, що отримати дозвіл в останній момент не вдасться – ETIAS має бути оформлено не пізніше, ніж за 96 годин до дати в'їзду на територію Європейського Союзу.
Джерело: 5692.com.ua