Власників артезіанських свердловин зобов’яжуть встановити лічильники: які ще зміни готують в уряді

Важливі зміни до постанови №963 щодо державного обліку артезіанських свердловин були внесені українським урядом. Про це стало відомо від представника Кабміну у Верховні Раді Тараса Мельничука.
Зокрема, в уряді виступили за те, щоб на усіх свердловинах облаштувати засоби вимірювання підземних вод.
Крім того, Держгеонадри позбавляються функції щодо визначення підприємств та організацій, повірочні лабораторії яких проводитимуть метрологічну атестацію або повірку засобів вимірювання обсягів видобутку підземних вод.
Визначені повноваження Кабміну щодо розроблення Порядку ведення державного реєстру артезіанських свердловин, періодичності подання та/або оновлення даних Державного реєстру артезіанських свердловин. Крім того, юридичне визначення отримала "артезіанська свердловина".
Згідно нових правил, уся інформація про свердловини буде вноситись через електронний кабінет надрокористувача на Державному геологічному веб-порталі. Щоб уникнути дублювання даних, дані в реєстрі будуть оновлюватися.
Як зазначили у Міндовкіллі, це є одним із кроків цифровізації сфери надрокористування. Запропоновані зміни надають можливість оперативно реагувати на виклики воєнного часу. Це також сприятиме подоланню наслідків після теракту Каховській ГЕС та дозволить максимально забезпечити населення питною водою.
Завдяки нововведенням знизяться корупційні ризики, оскільки буде створено прозорий доступ громадськості та бізнесу до даних про артезіанську свердловину, які водокористувач зможе вносити самостійно.
Джерело: 5692.com.ua