Восени ціни на яйця можуть знов шокувати українців: експерт пояснив, в чому причина

В Україні знов очікується різкий стрибок ціни на популярний продукт харчування – яйця. Про це повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, пише Хвиля.
Він пояснив, з чим це пов'язано та за яких причин подорожчання може не відбутись.
Чому яйця можуть зрости в ціні
Яйця можуть почати дорожчати, як це вже спостерігалось восени минулого року. Основна причина цього – підвищення вартості корм для птахів. За словами Пендзіна, приблизно 70% вартості яйця складає вартість комбікорму, яка цьогоріч буде вищою, ніж минулого року.

"Комбікорм – це кукурудза. Яйце безпосередньо залежить в ціні від того, якою буде ціна врожаю кукурудзи: скільки зберуть, як зберуть. А цього року врожай збирається на дизелі, що виріс у ціні, – це точно ляже у вартість зернових", – пояснив експерт.

Щодо того, на скільки і коли саме підніметься ціна, Пендзін прогнозувати не береться, адже це доволі складно передбачити.
Проте не виключений і інший сценарій – яйця, навпаки, можуть здешевшати. Такий оптимістичний для українських споживачів сценарій можливий за умови, що Європа продовжить заборону ввезення продукції українських аграріїв.

"У нас уже були періоди, коли несподівано яйця дуже дешевшали – тому що європейці закривалися, і всередині країни різко збільшувалася пропозиція. Як наслідок – ціни на яйця дуже падали," – зазначив експерт.
Джерело: 5692.com.ua