Хто з пенсіонерів повинен отримувати доплату: в ПФУ дали пояснення

На офіційній сторінці Пенсійного фонду України повідомили про те, що українські пенсіонери можуть розраховувати на щомісячні доплати до пенсій. Варто зауважити, що для цього потрібно буде виконати певну вимогу.
Для яких громадян доплати гарантовані
Згідно зі статтею 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за кожен повний рік страхового стажу, що перевищує 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, пенсійні виплати за віком зростають на 1% від розміру пенсії, але не більше ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність).
Отже, якщо розмір пенсійних виплат, обрахований за "формулою" з урахуванням набутого стажу та заробітку, є вищим за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (наразі це 2093 грн), то доплата буде вираховуватися залежно від розміру прожиткового мінімуму.
Звичайно, якщо ваш стаж перевищуватиме мінімальний стаж на один чи два роки, то сильно це на розмірі виплат не позначиться, а от за п'ять років вам кожного місяця будуть доплачувати по 100 грн.
Варто зауважити, що людям пенсійного віку, які працюють при зростанні прожиткового мінімуму, доплата за стаж, що перевищує норму, перераховується після того, як ця людина звільниться з роботи.
Як змінювалися пенсії 2023 року
Загальна індексація, що торкнулась більшості пенсіонерів(загалом 10,5 млн осіб), була проведена цьогоріч у березні. Доплати до пенсій зросли на 19,7%. Варто зауважити, що найбільша доплата становила 1500 гривень, а найменша – 100 гривень.
А вже з 1 квітня автоматично були перераховані пенсійні виплати для тих людей пенсійного віку, які продовжують працювати. Для цієї групи громадян індексація проводиться один раз на два роки.
Варто зазначити, що в липні 2023 буде проведено індексацію на 19,7% для тих пенсіонерів, які закінчили працювати згідно зі спеціальними законами. Тут йдеться про державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, народних депутатів та науковців.
Джерело: 5692.com.ua