Як часто перевіряють лічильники, і хто за це відповідає: терміни, ціна, документи

Перевірка лічильників в Україні триває. У кожного типу лічильників є терміни, в які необхідно проводити планову повірку. Нагадаємо, що регулярно перевіряють лічильники на тепло, газ, воду та електроенергію.
Як часто проводиться повірка лічильників
Вода і тепло
Лічильники на тепло і воду необхідно перевіряти один раз на чотири роки. Повірка може проводитися двома способами – на місці або в спеціальній установі. Також важливо знати, що повірка може бути проведена комунальним підприємством за рахунок власника облікового приладу (за умови наявності відповідного договору).
Вартість повірки – приблизно 350-400 гривень.
Лічильники природного газу
Інтервали повірок для лічильників різних класів відрізняється. Для лічильників 1,0 класу інтервал становить два роки, для лічильників 1,5 класу – вісім років. Потрібно знати, що повірка газових лічильників завжди проводиться коштом підприємства, що надає послугу газопостачання.
Вимагати оплату повірки з власника представники підприємства права не мають – вартість повірок уже закладено в тариф.
Лічильники електроенергії
Залежно від типу лічильника, повірка проводиться раз на 4,6 і 8 років. Власники лічильників мають знати, що регулярні повірки – це відповідальність Обленерго. Процедура проводиться безкоштовно, як і заміна лічильника одного типу на інший.
Джерело: 5692.com.ua