Як зібрати гроші на автомобіль і не завдати сильної шкоди своєму бюджету: важливі поради від експерта

Рішення про купівлю авто є правильним для тих, кому дійсно потрібен особистий транспорт. Але таке рішення має бути виваженим і обдуманим. Багато хто не враховує, що придбання авто – не одноразовий вклад, оскільки машина вимагає постійного технічного обслуговування, ремонту, заправки.
Як купити автомобіль, щоб він при цьому не став тягарем, а приносив користь та радість, розповіла експерт із фінансової грамотності Галина Третяк на своїй сторінці в Instagram, пише РБК-Україна.
Як визначити ціновий діапазон
Насамперед потрібно визначитись із ціновим діапазоном. При цьому важливо пам'ятати: чим дорожча машина, тим дорожчим буде її обслуговування. Тому слід орієнтуватися на свій річний дохід.
За словами експертки, варто закладати на покупку авто не більше ніж 25-35% річного доходу (без урахування податків).
Наприклад, при зарплаті 20 000 на місяць річний дохід складає 240 000 гривень. Тоді доцільно обирати транспорт від 60 000 до 84 000 гривень. Якщо ви хочете більш дорожче авто – потрібно подумати над можливостями отримання додаткових доходів.
Максимальна сума, яку можна витратити на машину без серйозної шкоди для бюджету – шість ваших місячних доходів. При цьому треба порахувати, чи по кишені вам буде обслуговування цього авто.
Як порахувати обслуговування авто
Прораховуючи доступність обслуговування бажаного авто, слід закласти такі складники:

страхування;
заправка;
мийка;
заміна розхідних матеріалів;
паркування;
штрафи.

Визначивши приблизну суму на обслуговування, треба зіставити її зі своїм річним доходом. Так можна зрозуміти, чи зможете ви дозволити собі таке авто, при цьому не економлячи на всьому.
Як правильно брати кредит на авто
Експертка радить використовувати правило "20/4/10", в якому:

20% – це сума першого внеску;
4 – максимальна кількість років для виплати;
10% – допустима місячна сума для обслуговування.

Для прикладу розрахуємо це правило для авто за 30 000 доларів. Перший внесок повинен становити 6 000 доларів, а щомісячне обслуговування – 700 доларів з урахуванням того, що виплата відбуватиметься протягом чотирьох років.
Джерело: 5692.com.ua