Які штрафи загрожують українцям за спалювання листя, трави та бур’янів: можлива також і кримінальна відповідальність

Восени власники присадибних ділянок, наводячи лад у саду та на городі, починають активно спалювати листя, гілля, бур’яни та інші рослинні рештки. Але не всі враховують, що це заборонено українським законодавством і загрожує чималими штрафами. Більш того, під час воєнного стану спалювання сухостою може прирівнюватись до диверсії, за яку передбачена кримінальна відповідальність.
Чому не можна спалювати сухе листя і траву
Любителі спалювати траву вважають, що таким чином вони зможуть удобрити ґрунт та "прогріти" його. Але це хибна думка. Насправді це тільки шкодить родючості ґрунту, адже в ньому руйнуються поживні речовини, знищуються корисні комахи, насіння і коріння рослин, він стає вразливим до промерзання.
Родючий ґрунтовий покрив після спалювання на ньому рослинності відновлюється лише за 5-6 років. У вогні можуть загинути звірі, плазуни, земноводні, птахи.
Крім того, такі дії загрожують здоров’ю людей, можуть призвести до масштабної пожежі з людськими жертвами. Листя, трава, бур’яни під час спалювання виділяють чадний газ, окис азоту, діоксини, пестициди та радіонукліди, які можуть викликати різні проблеми зі здоров'ям. А рослинність, що тліє без доступу кисню, виділяє бензопірен, який викликає онкозахворювання.
Яке покарання за паління листя і трави
Спалювання листя і трави є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також закону "Про охорону атмосферного повітря".
Штраф за спалювання сухої трави і листя складає від 3 060 до 6 120 грн. Для посадовців він ще вищий – від 15 300 до 21 420 грн.
Якщо паління зафіксоване на території природно-заповідного фонду, за це передбачений штраф від 6 120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).
Найбільші штрафи загрожують за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці – від 90 000 до 150 000 грн.
Покарання у вигляді ув’язнення від 2 до 5 років можливе, якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди.
Зараз, під час воєнного стану, такі дії можуть бути прирівняні до диверсій. Це передбачено змінами до Кримінального кодексу, де у ст. 113 "Диверсія" до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.
Що робити з сухими бур'янами і листям
Замість спалювання опале листя, суху траву і бур’яни краще компостувати, щоб перетворювати його на добриво. Це нескладно і дуже корисно для ґрунту, який завдяки цьому насичуватиметься усіма необхідними для родючості речовинами. Урожайність покращиться в рази.
Крім того, за допомогою сухого листя можна мульчувати ґрунт. Завдяки цьому не тільки покращується його якість, а й блокується ріст бур'янів.
Джерело: 5692.com.ua