Які зміни відбудуться з 1 вересня у школах: що важливо знати батькам

У новому шкільному році формат навчального процесу визначатиметься обласними військовими адміністраціями та управлінням освіти. Структура і тривалість навчального дня, тижня, а також інші організаційні моменти визначатимуть педагогічні ради навчальних закладів. Це основні зміни, які будуть згідно оприлюдненої МОН інформації.
Особливості організації навчального процесу
Структура і тривалість занять мають обиратися, виходячи з таких показників:

завантаженість навчального плану;
вікові особливості учнів;
особливості фізичного, психічного та інтелектуального розвитку;
особливостей, пов’язані з конкретним регіоном тощо.

При цьому обраний формат навчання може змінюватись протягом року, що залежатиме від рівня безпеки в населеному пункті. Батьки, що не згодні з визначеною формою навчання, можуть обрати для своєї дитини інший формат (дистанційний, домашній, екстернат).
Умови очного навчання
Проведення навчання безпосередньо в школах можливо за таких умов:

дотримання розрахункової місткості сховищ для шкіл;
зміна режиму навчального процесу у разі недостатності ресурсів споруд цивільного захисту для всіх учнів і співробітників школи (позмінне навчання).

Також можливий змішаний формат навчання.
Для учнів молодшої школи МОН за можливості рекомендує практикувати очне навчання. Крім того, у міністерстві нагадали, що під час повітряних тривог усі учасники освітнього процесу мають знаходитись в укриттях.
Також рекомендується дозволити учням "закривати" пропущені через недосипання під час нічних тривог заняття написанням самостійних та контрольних робіт.

Треба бути реалістами й розуміти, що втомлена дитина навряд зможе сприймати матеріал на уроці та мати необхідний рівень концентрації. Часом дорослим так само складно сфокусуватися після безсонної ночі, тоді що казати про школярів, – зазначив міністр Лісовий.
Джерело: 5692.com.ua