Якими будуть ціни на продукти восени: прогноз експертів

Очікується зростання вартості продукції з настанням осені в Україні, про це повідомляє РБК-Украина. Ціни на овочі, яйця, м'ясо знову зростуть. Водночас деякі товари стануть доступнішими, ніж торік, навіть досягнувши довоєнного рівня.
Курс цін на ринку овочів і фруктів
Ціни на овочі та фрукти залежать від сезону. Ціни на цю категорію продуктів харчування залишаються доступними в Україні. Збирання врожаю триває, і ринок добре забезпечений. Восени очікується підвищення цін, але тенденція буде кращою, ніж минулого року.
Як зазначив у коментарі РБК Україна аналітик Українського клубу агробізнесу Максим Гопка, загалом цієї осені овочі будуть більш доступними. Площа овочевих посадок у 2023 році збільшиться порівняно з 2022 роком, здебільшого завдяки збільшенню присадибних і самооброблюваних земель.
Щодо фруктів, то восени може дещо зрости вартість яблук, оскільки їхня врожайність очікується меншою.
Вартість овочів "борщового набору"
Навесні ціни на моркву та цибулю в українських магазинах злетіли до рекордних позначок. Наразі ситуація покращилася – настав сезон збирання коренеплодів, тож витрати знизилися.
Цибуля
Аналітик УКАБ зазначає, що цього року пропозиція цибулі більша, ніж торік. Наразі середня вартість цибулі для споживачів становить 14-20 грн/кг. Низька ціна триватиме до кінця літа, а з початку осені ціна коливатиметься в межах 20-30 грн/кг.
Морква
Морква тримала максимальну історичну вартість (до 50-60 грн), але зараз її ціна змінила тенденцію до зниження.
Середня ціна на оптовому ринку становить 10-14 грн/кг, що навіть на 20% нижче, ніж торік. До кінця осені вартість має приблизно стабілізуватися в межах 15-25 грн/кг (опт).
Буряк
Оптова ринкова ціна цукрових буряків становить 8,50 грн/кг, що на 10% нижче за минулий рік. Пропозицій достатньо, ціни в діапазоні 9-14 грн/кг (опт).
Ціна на яйця знову поб'є рекорди
Яйця – ще один рекордсмен за вартістю. З осені 2022 року ціна на них зростала і на піку сягнула до 70-80 грн/десяток, а яйця категорії С0 коштували навіть понад 100 грн. Причиною таких цін було зменшення поголів'я курей через військові дії та російську окупацію, а також зростання тарифів електроенергії.
Зазначимо, що зараз яйця коштують набагато дешевше. Середня ціна варіюється від 42-46 грн за десяток. Купуючи поштучно вартість ще менша – у середньому 2,7-3,5 грн за шт.
За словами Максима Гопки, ціни на яйця знизилися і зараз вони доступніші, ніж це було на початку весни за рахунок збільшення пропозицій від домогосподарств.
Попередньо вартість яєць буде стабільною до початку жовтня. Зменшення пропозиції восени від домогосподарств і збільшення ціни на електроенергію все ж змусять підняти кінцеву ціну, але це буде поступово. "У зимовий період часу 60-70 грн/десяток яєць – це реальна ціна, яка може бути", – зазначив експерт.
Варто зазначити, що є позитивний момент – поголів'я несучок поступово зростає порівняно з 2022 роком.
М'ясо
Ціни на м'ясо, ймовірно, поступово зростатимуть найближчими місяцями. Попит високий, тому передумов для зниження цін наразі не передбачається.
За даними Національного статистичного інституту, середня ціна свинини наразі становить 196,4 грн/кг, курки – 90,37 грн/кг (туша), яловичини – 223,52 грн/кг.
Експерт УКАБ прогнозує, що до середини осені ціни на м'ясо можуть зрости на 4-5%. Основними причинами є стабільний попит, зростаючі витрати на логістику і більш високі витрати на електроенергію.
Гречка
Гречана крупа – продукт, який суттєво подешевшав за останній час. Якщо порівняти з 2022 роком, вартість впала на 53%. Восени значного зростання цін на гречку чекати не варто. Це пов'язано з тим, що попит і пропозиція цього продукту стабілізувалися.
Минулої осені аграрії змогли задовольнити потреби населення і навіть збільшили посівні площі на 15%, і на сьогоднішній день посівна площа гречки становить 139,19 тис. га. Завдяки всім цим факторам ціна на гречку стабілізувалася на рівні 44,4 грн/кг.

"Крім того, сьогоднішня вартість еквівалентна довоєнній: у 2021 році в цей самий період часу ми мали таку саму ціну", – розповів Максим Гопка.
Джерело: 5692.com.ua