Є базовий план, але чи будуть його дотримуватися, поки що невідомо: заступник міністра прокоментувала планову індексацію пенсій

Згідно з українським законодавством чергова індексація пенсій має відбутися 1 березня 2024 року. Однак точної дати її проведення наразі ще не затверджено, консультації Міністерства соціальної політики з Міністерством фінансів тривають.
В ефірі "Українського радіо" заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак повідомила, що згідно з нормами законодавства планова індексація має бути проведена в березні наступного року. Але оскільки наша країна через агресію рфживе в режимі воєнного стану, існує велика кількість ризиків для різних сфер економіки, зокрема і для державних фінансів.

Наш базовий план – з 1 березня 2024 року має відбутися індексація, – повідомила Марчак.

Також заступниця міністра зазначила, що точну дату проведення індексації можна буде озвучити після того, як державний бюджет буде затверджено у Верховній Раді.

Наразі ще тривають переговори з Міністерством фінансів, готується проєкт бюджету на 2024 рік. І тому фінальні обіцянки давати поки що рано, – розповіла Дар'я Марчак.

Повідомила заступниця міністра і про те, що розмір індексації залежатиме від кількох чинників. Основними показниками, що впливають на строки та розмір індексації, є темпи зростання середньої заробітної плати та рівень інфляції.
Потрібно нагадати, що востаннє планова індексація пенсій в Україні проводилася в березні 2023 року, середня сума підвищення становила 579 гривень 10 копійок.
Джерело: 5692.com.ua