ЄС повинен бути за столом будь-якого обговорення безпеки в Європі, – Боррель

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель прокоментував запропоновані Росією гарантії щодо безпеки в Європі. За його словами, Євросоюз обов'язково має брати участь в обговоренні цих та подібних пропозицій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на колонку Борреля.

"ЄС, звісно ж, повинен бути за столом будь-якого обговорення архітектури європейської безпеки. У цю п'ятницю МЗС Росії опублікувало проект пропозиції щодо гарантій безпеки між Росією та США, а також європейськими членами НАТО. Зрозуміло, що ЄС має бути невід'ємною частиною таких дискусій", – заявив він.

Глава європейської дипломатії зазначив, що Гельсінська угода та Паризька хартія запропонували основні принципи, на основі яких можна було будувати європейську безпеку протягом останніх 50 років.

"ОБСЄ, зокрема, пропонує механізми та правила, які залишаються наріжним камінням будь-якої взаємодії з Росією", – додав Боррель.

Нагадаємо, цього тижня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Москва, зокрема, вимагає, щоб НАТО відмовило Україні в перспективі вступу.

Сьогодні міністр оборони Німеччини заявила, що НАТО розгляне запропоновані Росією гарантії, але не дозволить Москві диктувати, що повинен робити Альянс.