З днем народження рідне Місто!

Глибокі історичні корені Кам’янського сягають дуже давніх українських надр, та нашому місту нині виповнюється вже 103 роки, що, попри бурхливий його розвиток, дає можливість говорити лише про його амбітну молодість.

Ще відносно недавно, як вказується в книзі «Кам’янське та його околиці середини XVIII – початку XX століття» (автори Н. Буланова, О. Самойленко, Л. Кравцова), після 3 червня 1917 року поряд з містом продовжувало існувати традиційне село Кам’янське. Воно десятиліттями зберігало свій традиційний український уклад. Об’єднання міської та сільської частин Кам’янського відбулося лише 1929-го року. У 1938 році до складу міста увійшли також села Романкове і Тритузне. У 2001 році приєдналася с.м.т. Карнаухівка.

Варто відзначити, що радянська влада відібрала у міста його історичну назву і 80 років, від 1936-го до 2016-го року, наше місто носило неоковирну штучну назву Дніпродзержинськ.

Та нині ми маємо кілька цікавих версій походження історичної назви нашого міста.  Відомий запорожець Микита Корж обстоював версію про те що села Кам’янське, Романкове,Тритузне та Карнаухівка названі так за прізвиськами запорізьких козаків-осадників, які заснували тут хутори.

За твердженням знаного історика, академіка Дмитра Івановича Яворницького назва Кам’янське походить від берегових скель р. Дніпро.

За твердженням кам’янського старожила Петра Петровича Коршуна назва поселення походить від підводної скелі на Дніпрі («камінь — розбійник»), що топила човни й губила людей.

За версією викладача історії середньої загальноосвітньої школи № 44 міста Володимира Дзюби назва походить від Каменя-Оберега на правому березі Дніпра, на якому хтось вибив вписаний у коло хрест (символ римського колеса фортуни, що на Русі мав назву «Леванідів Хрест»). Мандрівники називали його римським або Романовим каменем, речистим, «каменем ліку років та часу». Існувало повір’я, що цей камінь допомагав мандрівникам на човнах пройти небезпечні скелясті «забори» й щасливо дістатись до козацького Запоріжжя. Подейкують, що цей Камінь-Оберіг також відганяв нечисту силу.

Нині місто є без перебільшення крупним індустріальним центром України і має три адміністративні райони: Дніпровський, Заводський та Південний, де за даними Державного комітету статистики України станом на 1 січня 2019 року мешкають 233 358 осіб. Місто Кам’янське є адміністративним центром Кам’янської міської ради, до якої, крім того, входять с.м.т. Карнаухівка та с. Світле. 

Пишаймося і досліджуємо історію рідного Краю!