За українську монету платять великі гроші: у чому секрет щедрості колекціонерів

За рідкісні колекційні монети нумізмати готові платити чималі гроші. Українські монети – не виняток, серед них багато рідкісних екземплярів, за якими буквально полюють нумізмати.
Такі зразки час від часу з'являються на аукціонах, і, глянувши на їхню ціну, у багатьох українців може виникнути бажання уважніше вивчити вміст своїх скарбничок.
Наприклад, наразі на одному з популярних аукціонів тривають торги за 50 копійок 1992 року випуску, і вже зараз за неї готові заплатити 7103 гривні, а торги ще не закінчено. Примітно, що стартова ціна монети становила всього лише одну гривню.

Чому за монету 50 копійок стільки платять
Річ у тім, що виставлений на торги екземпляр належить до рідкісного різновиду 3(1)Ваг. Основною особливістю цієї монети є гладкий гурт. Нумізмати пояснюють – це монета з невеликої пробної партії, яка була викарбувана на стадії налагодження верстатів. Під час пробного карбування були використані матриці без рифлень і неякісні штампи. У результаті у монет з'явилася особливість – гурт без насічок і потовщення на одному із зубців тризуба.

Пробна парія підлягала повній утилізації, але працівники заводу, очевидно, вирішили зберегти на пам'ять кілька рідкісних екземплярів.
Джерело: 5692.com.ua