За яке порушення можуть оштрафувати власників генераторів на 500 тисяч гривень: попередження від ДПС

Власники електрогенераторів, які не дотримуються норм зберігання пального, можуть отримати чималі штрафи. Про це попередили представники Державної податкової служби у Дніпропетровській області, пише Главком.
Спеціальні норми зберігання пального під час воєнного стану встановили в Україні минулого року. Законом № 2836-IX від 13.12.2022 передбачається, що суб’єкти господарювання (фізичні особи-підприємці та юридичні особи) мають право зберігати пальне для заправлення генераторів в обсязі до 2000 л на кожному об’єкті. Для цього вони не зобов'язані отримувати дозвільні документи.
Для зберігання пального у більшому обсязі, тобто понад 2000 л, потрібно отримати спеціальний дозвіл. Щоб отримати його, слід подати в контролюючий орган декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального та вказати наступні дані:

організаційно-правову форму (для юридичних осіб);
повне і скорочене найменування;
ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ;
місцезнаходження;
контактний номер телефону;
електронну пошту;
ПІБ керівника юридичної особи або його уповноваженого представника;
загальну місткість резервуарів для зберігання пального і їх фактичне місцеперебування.

Право на зберігання пального набувається одразу після подання декларації.
Ті підприємці та юридичні особи, у яких об’єм сховищ пального не перевищує 2000 л, мають звернутись до ДПС для внесення їх у спеціальний електронний реєстр суб’єктів господарювання з правом зберігати пальне без ліцензії.
У разі виявлення контролюючим органом факту зберігання пального у значних обсягах без дозволу суб'єкту доведеться нести відповідальність за порушення закону. Йдеться про штраф у розмірі 500 тисяч гривень.
Джерело: 5692.com.ua