Заборона на виїзд жінок-медиків: відомий адвокат чи існує проблема

Уже за кілька днів, 1 жовтня 2023 року, набуде чинності нова постанова, згідно з якою всі жінки, які мають фармацевтичну та медичну освіту, повинні будуть стати на облік у територіальних центрах комплектування.
У зв'язку з цим виникає питання, чи будуть до жінок застосовуватися такі самі вимоги, як і до військовозобов'язаних чоловіків, і чи заборонять їм залишати країну?
Жінок-медиків і членів їхніх родин також можуть хвилювати інші питання – наприклад, якщо жінка має медичну освіту, але не працює за фахом, чи повинна вона ставати на облік і чи торкнуться її заборони? На поширені запитання кореспондентам ТСН відповів відомий київський адвокат Ростислав Кравець. Він розповів, що перебування на військовому обліку – це не нововведення, він є обов'язковим уже понад 30 років.
"Ще з радянських часів вони мають бути на військовому обліку. Єдине питання, що за 30 років, і навіть у 2014 році, ця ситуація не була врегульована, і особи, які відповідали за це, переважно нічого не робили", – пояснив Кравець.
Також він нагадав, що питання обов'язкового військового обліку для жінок, які мають медичні дипломи, порушувалося й раніше – ще восени 2021 року. Повномасштабне вторгнення тоді ще не розпочалося, але у зв'язку із суспільним резонансом і обуренням розв'язання цієї проблеми відклали до 2023 і 2026 року.
Щодо заборони на виїзд – наразі кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку чи ні, пояснив Кравець.
Ростислав Кравець пояснив, що жінки-медики, які досі не перебувають на військовому обліку, мають обов'язково з'явитися до ТЦК і стати на облік. Крім того, керівництво всіх українських медичних установ зобов'язане перевірити всіх своїх співробітниць.
Адвокат також зазначив, що неврегульованим залишається питання взяття на облік жінок, які мають медичну освіту, але не працюють за фахом.
Джерело: 5692.com.ua