Здорова їжа чи шкідливий фаст-фуд: дієтолог розповіла, чи існує корисна піца

Деякі прихильники здорового харчування впевненні, що піца – їжа з категорії junk food (сміттєва їжа), і ставлять її в один ряд з американським хот-догом і картоплею фрі. Проте така погана репутація італійської випічки є невиправданою, вважає дієтолог Сніжана Ворошилова. В Instagram вона розповіла, чому не варто демонізувати піцу і яка піца є корисною.
Чи шкідлива піца
Піца – традиційна італійська страва, що являє собою запечене тісто завтовшки 3-4 мм з начинкою зверху.

"Якщо почитати історію піци, то ми можемо зрозуміти, що спочатку це була цілком здорова їжа: борошно твердих сортів пшениці, сіль, вода плюс оливкова олія і начинка", – зазначила лікар.

Для начинки завжди використовували томати, пряні трави (орегано, базилік), сир (моцарелла, пекоріно, романо, пармезан), каперси, оливки, анчоуси, морепродукти, шинка, гриби та томатний соус.
За словами дієтолога, з таким набором продуктів піцу не можна назвати шкідливим продуктом. Натомість варіанти з ковбасою, піпероні, беконом, які є американською інтерпретацією італійської страви, не є здоровими.
Тобто те, чи є піца шкідливою чи, навпаки, корисною, визначається складом продуктів для її приготування.
Як вибрати найкращу піцу
Дієтолог запевняє, що у наших піцеріях існує збалансована піца з нормальних складових.
Найкориснішу піцу вона описує так:

це піца на тонкому тісті;
вона не містить ковбасу, бекон, шинку, сардельки, картоплю фрі;
піца містить томати, інші овочі, зелень.

Також лікар радить не забувати, що при замовленні можна змінювати складові, щоб "виправити" некорисну піцу: міняти ковбасу на курку чи тунця, додавати солодкий перець, гриби, більше томатів, зелені або інших продуктів, яких не вистачає на ваш смак.
Джерело: 5692.com.ua