Зима в Україні може виявитися рекордно холодною: метеорологи здивували прогнозом

Незважаючи на глобальне потепління, метеорологи висловлюють побоювання щодо можливого настання в Україні серйозних холодів цієї зими. Причиною може стати формування полярного вихору над Північним полюсом, який, за прогнозами, вторгнеться до Європи наприкінці листопада. Про це повідомляє lifestyle.today.ua.
У чому причина можливого похолодання
Щорічно, наприкінці літа, над Північним полюсом починає формуватись полярний вихор. Його інтенсивність визначає, наскільки холодною буде зима в Європі та Північній Америці. Цікаво, що чим він сильніший, тим вищою буде температура взимку на цих континентах. З іншого боку, слабший вихор може призвести до низьких температур і морозів.
Сильний полярний вихор утримує холодні потоки арктичного повітря в обмеженому просторі, не дозволяючи їм розповсюджуватися. Як результат, на Північному полюсі та в приполярних районах температура падає до критичних значень, але це холодне повітря рідко досягає материків. Однак, коли вихор менш інтенсивний, він не може утримати всі холодні повітряні маси всередині і вони розповсюджуються на південь.
Метеорологи підозрюють, що саме цей сценарій може розгорнутися взимку 2023-2024 року. Очікується, що холодні повітряні маси почнуть надходити в Україну вже наприкінці листопада або на початку грудня, і пік низьких температур настане в січні.
Джерело: 5692.com.ua