Знімати на відео працівників ТЦК, які вручають повістку: адвокати пояснили, чи дозволено це законом

Українців попереджають, що громадянам заборонено знімати військових, їхнє місцерозташування, роботу ППО, переміщення техніки. Тому виникає питання: чи законною є зйомка працівників ТЦК під час вручення повісток?
Нерідко працівники ТЦК забороняють громадянам фотографувати та знімати їх на відео, посилаючись на військовий стан та заборону знімання військовослужбоців. Але юристи запевняють, що у громадських місцях така вимога є незаконною.
Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі радить під час вручення повісток знімати весь процес на камеру телефону, щоб у разі вчинення порушень працівниками ТЦК мати докази. При цьому він попереджає, що зазвичай військкоми будуть забороняти це робити.

Діставайте телефон і вмикайте відеозапис. Одразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові тощо. Але кумедність ситуації в тому, що це вони не мають права здійснювати відеозйомку, бо діють у спосіб, який не передбачений законом, і формально дозвіл знімати, мають питати у вас, – зазначив адвокат.

Теж саме говорить адвокатка Віра Тарасенко у своєму YouTube-каналі, наголошуючи, що дії поліції та військових щодо вас фіксувати на фото та відео "можна і потрібно".
За її словами, у разі незаконного поводження у громадян є повне право знімати дії військових чи поліції, навіть попри їхні запевнення в неправомірності цього.

Якщо ці самі військові чи поліція вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо вас особисто якісь дії, то це вже ви маєте повне право і знімати, і фіксувати, – пояснює адвокатка.

Крім того, Тарасенко зазначила, що поліція чи військові під час вручення повісток є суб’єктами владних повноважень. Тому на них не поширюються положення про конфіденційність, яким заборонено знімати людину без її згоди на це. До того ж, така згода вважається наданою, якщо зйомка відбувається на вулицях, на конференціях, мітингах – тобто у публічних місцях.
Джерело: 5692.com.ua