Зростуть у “геометричній прогресії”: в Україні очікується різке підвищення цін на курятину та яйця

Уже зараз можна спостерігати зміни цінників на продукцію птахівництва, але це лише початок подорожчання. Експерти попереджають, що найближчим часом воно стане більш відчутним. Головна причина – підвищення цін на енергоресурси в Україні, через яке зростає собівартість продукції галузі.
Про це розповів Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України", пише AgroPortal.
З початком повномасштабного вторгнення агресора птахівнича галузь уже зазнала суттєвих ударів, через які скоротились обсяги виробництва. Цьогоріч птахівництво почало потрохи повертатись до довоєнних показників. Але тепер галузь зазнала чергового виклику – тотального подорожчання енергоносіїв.
За словами Сергія Карпенка, ціни на електроенергію для промисловості різко зросли з 1 липня. Максимальні граничні ціни електроенергії на ринку "на добу наперед підвищились на 40-80%. Вартість 1 КВт для промислових споживачів у липні зросла на 18-20%, у серпні ще на 11-12%, а у вересні може піднятись ще мінімум на 10%.
Це суттєво позначається на собівартості продукції птахівництва, адже в її структурі електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%.

Виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них ми маємо збільшення вартості складових, і, відповідно, собівартість кінцевої продукції галузі зростає в "геометричній прогресії". Оскільки власні резерви стримування росту відпускних цін уже вичерпані, підвищення вартості електричної енергії виробники будуть намагатися перекладати на кінцевих споживачів продукції, – пояснив експерт.

На підвищення ціни на продукцію птахівництва також впливають такі фактори, як повернення довоєнних податків на пальне з 1 липня, а також підвищення цін на природний газ для промислових виробників із серпня.

Подальше збільшення цін на складові собівартості продукції птахівництва ставить під загрозу не лише спроможність виробляти продукцію, а й взагалі існування галузі птахівництва та продовольчу безпеку держави, – зазначив Сергій Карпенко.
Джерело: 5692.com.ua