Звернення Кам’янського міського голови Андрія Білоусова до керівників промислових підприємств міста

Шановні керівники великих промислових підприємств: ПАТ «ДМК», АТ «ДніпроАзот», ПрАТ «Южкокс» і «ДКХЗ», Цемзавод, вагонобудівний завод, а також інших працюючих підприємств. Ви є основними донорами бюджету міста Кам’янське, систематично в повному обсязі здійснюєте поточні платежі до місцевого бюджету. Це дозволяє своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам бюджетних установ, здійснювати оплату енергоносіїв, виконання соціальних та інших міських програм.

Але, в даний час, перед міською радою виникла вкрай гостра проблема фінансового забезпечення територіальної громади міста, яка вимагає прийняття консолідованого рішення.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України», один з пунктів якого – не нараховується і не сплачується в період з 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року плата за землю.

Ця норма веде до втрати міським бюджетом понад 100 мільйонів гривень, що в свою чергу, ставить під загрозу виплату заробітної плати всім працівникам бюджетної сфери, які утримуються за рахунок міського бюджету, а також матеріальних і соціальних виплат, розрахунки за енергоносії, підтримку транспортної системи міста, і що саме неприпустиме, оплати за медикаменти та протиепідемічні заходи.

За інформацією фіскальних органів всі ви подали річну декларацію на 2020 рік до 20 лютого поточного року.

У той же час, відповідно до пункту 286.2 статті 286 Податкового Кодексу визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб), мають право (не обов’язок!) подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміна (зменшення) податкових зобов’язань з оплати за землю.

З огляду на обставини, що склалися і життєву необхідність забезпечити необхідні умови існування територіальної громади нашого міста, в тому числі щодо запобігання виникненню і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) прошу вас скористатися правом – не подавати уточнюючі податкові декларації з плати за землю та перераховувати необхідні платежі в бюджет у повному обсязі.