Звертатися до ПФУ за нарахуванням пенсії потрібно вчасно: кому і коли потрібно подавати заяву

У Пенсійному фонді України пояснили, протягом якого терміну після досягнення пенсійного віку потрібно звернутися із заявою на оформлення пенсії. Інформацію було опубліковано пресслужбою ПФУ.

"Якщо звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку", – пояснили в Пенсійному фонді.

Також у фонді пояснили, з якого дня після звернення починається нарахування виплати. Днем, у який прийнято заяву, вважається день, коли Пенсійним фондом було прийнято заяву та всі необхідні для оформлення пенсії документи.
Пенсія за віком
Потрібно зазначити, що, відповідно до законодавства (пенсійна реформа 2011 року), кількість необхідного для виходу на пенсію страхового стажу поступово збільшується. Уже з 1 січня 2023 року для виходу на пенсію за віком буде необхідний стаж 35 років.
Якщо особа досягає 60-річного віку в поточному, 2023 році, то вона має право на призначення пенсійної виплати за наявності повних 30 років трудового стажу.
Право на призначення пенсії за віком мають громадяни, яким у 2023 році виповнилося:

60 років – не менше 30 років страхового стажу;
63 роки – не менше 23 років страхового стажу;
65 років – не менше 15 років страхового стажу.
Джерело: 5692.com.ua