1 вересня ПЦУ перейшла на новий календар: коли тепер відзначатимо свята

З 1 вересня Православна Церква України розпочала нову і важливу главу свого життя – перехід на Новоюліанський календар. Цей історичний крок, передбачений рішеннями Синоду, Архієрейського Собору і Помісного Собору, став важливою подією для всіх вірян. У зв'язку з цим, до українців звернувся митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
Як зміняться дати свят

Сьогодні ніби відкриваємо нову главу нашого життя: перший день осені, початок церковного новоліття, початок нового навчального року і перший день за новим, новоюліанським, календарем, – зазначив митрополит Епіфаній. 

Він також наголосив, що це рішення ухвалили ретельно та свідомо, і воно є ще одним кроком до духовної незалежності України від зовнішніх впливів. Велике значення має той факт, що більшість Православних Церков світу вже давно користуються Новоюліанським календарем, і цей перехід допоможе Православній Церкві України відповідати сучасним вимогам і стандартам.
Однією з основних змін, які супроводжують перехід на Новоюліанський календар, є зміщення дат свят та подій на 13 днів назад. Це означає, що ряд релігійних подій і обрядів, таких як Різдво і Великий піст, тепер матимуть інші дати.
Різдвяний піст, наприклад, розпочнеться з 15 листопада і триватиме до 24 грудня, а Різдво святкуватиметься 25 грудня. Покров Богородиці відзначатимуть 1 жовтня, а День Святого Миколая – 6 грудня.
Однак зміни не вплинуть на пересувні свята. Так, Великий піст, який передує Великодню, розпочнеться 18 березня і триватиме до 4 травня, а Великдень у 2024 році відзначатиметься 5 травня. 
Важливо зазначити, що ця зміна не впливає на сутність вірчих обрядів і вірувань. Віряни, які цього бажають, все ще мають право дотримуватися святкувань за старим стилем. Парафії також мають можливість вибирати, чи продовжувати богослужіння за старим стилем чи приймати нові дати.
Джерело: 5692.com.ua