Автогаз в Україні може суттєво подорожчати: у Кабміні обговорюють збільшення акцизу

В Україні мають намір підвищити акциз на скраплений газ, що неминуче відобразиться на його вартості для автомобілістів. Про необхідність цього заявив депутат ВР, голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю "Українським Новинам".
На думку депутата, різниця між акцизом на бензин та автомобільний газ має бути зменшена. Умови, які є зараз, не зовсім справедливі.

Я вважаю, що така ідея має підґрунтя…Автомобілі їздять одними і тими самими шляхами і несправедливо, коли водії на бензині сплачують більше на ремонт цих доріг, ніж автомобілі, які їздять на газі, – пояснив Гетманцев.

Пропозиція щодо підвищення акцизу на газове паливо вже обговорюється на рівні Кабінету Міністрів. Як заявив очільник комітету, енерговіддача від газу є меншою, аніж від бензину, приблизно на 20-25%. Виходячи з цього, має бути проведено перерахування. При цьому, за словами Гетманцева, акциз повинен бути меншим, проте не в 4 рази.
Як відомо, влітку 2023 відбулось повернення податків на пальне до рівня, що був до повномасштабної війни. Тоді ПДВ підняли до 20%, акциз на бензин — до 213 євро, на дизпальне — до 139 євро за 1000 л. Водночас акциз на автогаз складає 52 євро за 1000 л.
Варто зазначити, що станом на кінець минулого тижня середня вартість автогазу становила 26,07 гривні за літр, у той час як бензини А-95 та А-95+ продавали по 55,52 та 58,34 гривні за літр відповідно.
Джерело: 5692.com.ua