Безпечне користування гаджетами: скільки часу можна проводити зі смартфоном чи планшетом дітям різного віку

Сучасні діти проводять надто багато часу з гаджетом, це факт. Проблема посилилась через війну, коли навчання довелось перевести в онлайн. Наслідками цього стають зміни психологічного стану дитини, поведінкові відхилення, погіршення зору, підвищення ризику ожиріння тощо.
Тому батькам слід контролювати, скільки часу дитина проводить за гаджетом щодня. Про безпечну кількість часу розповіли в Освіторії.
Рекомендації фахівців щодо часу з гаджетами
Дітям до трьох років фахівці радять взагалі не давати жодні гаджети. Це стосується телефонів, планшетів, телевізора, які не мають потрапляти у поле зору малюків.
Щодо дітей більш старшого віку, перебування перед гаджетами за один сеанс має обмежуватись такими часовими нормами:

діти 4-5 років – максимум 15 хвилин;
6 років – 20 хвилин;
7-9 років – 30 хвилин;
10-12 років – 40 хвилин;
13-14 років – 50 хвилин.

Діти дошкільного віку
Фахівці зазначають, що діти 3-6 років переймають поведінку своїх батьків, тому потрібно подавати їм відповідний приклад і самим не користуватись гаджетами надмірно. У такому віці дітям не потрібен ні комп’ютер, ні смартфон, і в дитячій кімнаті не має бути жодних гаджетів.
Діти початкової школи
Для безпеки дітей віком 6-9 років і можливості постійного зв'язку з ними достатньо придбати кнопковий телефон або розумний годинник. У цьому віці вони вже можуть просити власний смартфон, але не варто погоджуватись на вмовляння.
Натомість батьки мають пояснити дитині, що інтернет може становити загрозу, обговорити всі ризики та навчити безпечної поведінки вмережі.
Діти середньої школи
Діти 10-14 років можуть мати власний смартфон. Але батьки мають стежити за тим, які сайти відвідує дитина, які застосунки завантажує. Краще, щоб використання гаджету дитиною відбувалось у спільних зонах вдома.
Підлітки
Багато підлітків безконтрольно використовують соцмережі, проте батькам потрібно їх контролювати та обмежувати. При цьому варто враховувати, що жорсткі заборони у цьому віці можуть мати зворотний ефект, адже підлітки зазвичай серйозно ставляться до особистих кордонів.
Як скоротити використання гаджетів дітьми
Для того, щоб дитина зменшила час використання гаджетів, варто дотримуватись таких порад:

батькам слід менше користуватись гаджетами при дитині;
потрібно проводити більше часу з дитиною, займаючись спільними активностями;
можна завести домашню тварину, яка зможе відволікати дитину від девайсів;
час користування гаджетами має бути чітко визначеним.
Джерело: 5692.com.ua