Час має значення: медики розповіли, скільки можна жувати жуйку, щоб не було карієсу та інших проблем зі здоров’ям

Вважається, що жувальна гумка може знизити ризик розвитку карієсу. Вчені підтверджують це, але тільки за умови, що вона не містить цукру. Крім того, жуйка зміцнює м'язи навколо обличчя. При цьому дуже важливо дотримуватись рекомендацій щодо часу жування, адже якщо воно занадто довге, ефект може бути протилежним.
Про це пише Daily Mail.
Головний ортодонт і співзасновник Impress у Барселоні доктор Халед Касем зазначає, що тривале жування жуйки може навпаки призвести до карієсу і деяких захворювань щелепи. Тому її рекомендується жувати максимум 15 хвилин для досягнення позитивного ефекту і уникнення ускладнень.
Здатність жуйки знижувати ймовірність розвитку карієсу пояснюється тим, що у процесі жування виробляється слина, яка вимиває залишки їжі між зубами. Крім того, за рахунок цього усуваються кислоти, що сприяють розвитку бактерій у роті, які викликають розвиток карієсу.
Жувальна гумка знижує кислотність у ротовій порожнині, що запобігає псуванню зубної емалі. Водночас тривале жування, за словами ортодонта, призводить до стирання емалі і її демінералізації, внаслідок чого ризик карієсу підвищується.
Крім того, жувальна гумка здатна погіршити стан скронево-нижньощелепних суглобів, що з'єднують нижню щелепу з черепом. Вони відповідають за жування, мову, позіхання і ковтання. Довготривале жування призводить до надмірного тиску на ці суглоби.
Касем зазначив, що сама по собі жувальна гумка навряд чи зможе серйозно нашкодити суглобам щелепи, але якщо людина мала якусь травму, негативні наслідки можуть посилитись. Тому пацієнтам із травмами скронево-нижньощелепних суглобів краще уникати жування жуйок.
При порушенні цих суглобів можуть спостерігатись такі прояви:

обмежена рухливість щелепи;
ускладнене відкривання або закривання рота;
біль у щелепі, а також плечах, шиї, обличчі, голові;
клацання щелепою;
зубний біль;
дзвін та біль у вухах.

Існують дослідження, які підтверджують, що часте і довге жування гумки може призвести і до інших проблем зі здоров'ям:

головні болі;
погіршення стану кісток і м'язів;
загострення артриту та остеопорозу.

Серйозні проблеми можуть виникнути у разі проковтування жувальної гумки, адже шлунок не здатний її розщепити. Це може обернутися проблемами зі шлунково-кишковим трактом, найскладніша з яких – закупорка кишківника.
Доктор Касем також сказав, що завжди краще вибирати жувальні гумки без цукру, із вмістом сорбіту і ксиліту. Найбезпечнішою домішкою є ксиліт, оскільки це натуральний підсолоджувач.
Джерело: 5692.com.ua