Чому варто включити в раціон страви з гарбуза: є щонайменше три причини

Гарбуз належить до баштанних культур, так само, як і кавуни, дині та кабачки. Кабачки традиційно відносять до овочів, а солодкі кавун і диня вважаються фруктами, хоч це й не так.
Гарбуз – продукт універсальний, оскільки з нього готують гарніри, супи, салати і десерти. Дієтологи вважають, що гарбуз потрібно додавати до раціону, оскільки він багатий на мінерали, вітаміни й антиоксиданти.
Гарбуз – користь для організму
Гарбуз містить багато клітковини, поживної речовини, яка благотворно впливає на роботу кишечника. До його складу входять вітаміни групи В, РР, С, Е, D, Т, фолієва кислота, а також рідкісний вітамін К. 7 грамів клітковини міститься всього в одній чашці гарбузового пюре, що становить приблизно третину добової норми.
Зниження ризику виникнення деяких різновидів онкологічних захворювань
Дослідження засвідчили, що гарбуз має протиракові властивості – насамперед, завдяки високому вмісту антиоксидантів. Вживання цього продукту знижує ризик захворіти на рак молочної залози, кишківника, легенів і прямої кишки.
Вплив на імунітет
Гарбуз містить вітамін С, цинк і селен – речовини, що підтримують імунітет. Відомо, що до 70% імунної системи людини концентрується в кишківнику, тому вживання клітковини сприяє зміцненню та підтримці імунітету.
Вплив на зір
На зір позитивно впливає вітамін А, що міститься в гарбузі, а також лютеїн і зеаксантин – два унікальні харчові каротиноїди, що мають здатність накопичуватися в сітківці ока.
Протипоказання до вживання гарбуза
Загалом, вживання страв із гарбуза можна вважати безпечним для здоров'я. Але через високий вміст клітковини потрібно включати в раціон лише обмежену кількість цього продукту. Надлишок клітковини може призвести до здуття живота, метеоризму та спазмів у шлунку. У дуже рідкісних випадках може викликати алергічні реакції.
Джерело: 5692.com.ua