День Хрещення Господнього: що, за народними повір’ями, не варто робити 19 січня

19 січня в Україні відзначають День Хрещення Господнього. Саме цим святом завершується цикл новорічних зимових свят. Наші пращури вірили, що цей день має сакральне значення в православному календарі. А тому не дивно, що до нас дійшла величезна кількість традицій і повір'їв, як правильно провести свято, аби весь рік людину переслідувала вдача й не зачіпали ніякі хвороби.
Так, наприклад, багато хто купається в ополонці, бо в народі вірять, що вода в цей день має надзвичайну цілющу силу.
Проте на Хрещення існує також чимало заборон.
Що не можна робити в День Хрещення Господнього?
Уникайте сварок
Звісно, намагатися уникати сварок варто в будь-який день. Та, за народними повір'ями, суперечки в день свята можуть мати доволі неприємні наслідки для людини. Адже в такому випадку сварки можуть переслідувати людину весь рік. Тому спробуйте 19 січня не провокувати зайвий раз оточуючих та самі зберігайте абсолютний спокій.
Не витрачайте воду
У цей день вода має особливу силу, а тому, люди вірять, що витрачати її просто так не варто. Тому в цей день категорично заборонено прати та робити будь-які інші домашні справи пов'язані з водою без нагальної потреби. До речі, раніше, жінки вірили, що під час полоскання білизни в воді, за одяг може вчепитися нечиста сила й людина забере її з собою додому. Адже в святій волі нечисті недобре й вона шукатиме можливості вибратись.
Приберіть у домі заздалегідь
Прослідкуйте за тим, щоб на свято у вашому домі було чисто, адже прибирати 19 січня вважається поганою прикметою. Не варто підмітати або виносити сміття – таким чином можна разом з ним позбутися щастя й достатку. А особливо заборонено викидати їжу, адже надалі в домі може відбутися її нестача.
Не слід плакати
Люди вірять, що той, хто плакатиме на Хрещення, буде плакати увесь наступний рік. Безперечно, ми не здатні передбачити події, які можуть статися в цей день, але спробуйте контролювати свої емоції та уникати сварок і конфліктів.
Відпочиньте
Ідеальним варіантом буде уникнути будь-якого виду роботи в день свята. Але, враховуючи, що цього року Хрещення випадає на четвер, більшість людей не зможуть цього зробити. У такому випадку варто обмежитись лише професійною діяльністю, а інший час провести за відпочинком з сім'єю чи друзями.
Читайте також: Один раз і на все життя: найсприятливіші дати для щасливого одруження в 2023-му році
Джерело: 5692.com.ua