Друга хвиля подорожчання пального в Україні не за горами: які ціни на бензин, дизпаливо та автогаз прогнозують експерти на кінець липня

Уже зараз українські водії спостерігають стрімке зростання цін на пальне, на АЗС не встигають змінювати цінники. При цьому експерти попереджають, що це поки що лише перша хвиля подорожчання. Очікується, що у другій половині місяця спостерігатиметься друга хвиля росту цін, а пік подорожчання, ймовірно, буде наприкінці липня.
Такий прогноз дав директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн у Facebook.
Експерт зазначив, що з перших чисел липня ціни на пальне стрімко пішли вгору через повернення довоєнних податків (ПДВ та акцизів на паливо). Кожен день приносить зростання цін на 2-3 гривні, що є прямим наслідком збільшених податків.
Сергій Куюн написав, як податкова складова відобразилась на вартості пального:

ціна бензину зросла на 11 грн/л, де приблизно 3,5 грн — це акциз, решта — ПДВ;
ціна дизпалива зросла приблизно на 7,5 грн/л, з яких акциз — 1 ,3 грн/л;
ціна зрідженого газу, для якого акциз залишився без змін, збільшилась лише за рахунок підвищення ПДВ – до 3 грн/л.

Перша хвиля підвищення цін на пальне, за поясненням аналітика, обумовлена підвищенням ПДВ, оскільки ПДВ сплачується під час купівлі товару. Свій потенціал ця хвиля вичерпає ближче до середини місяця.
Потім підключиться акцизна складова. Її вплив наразі не відчувається, оскільки в основному ще реалізується паливо, яке було імпортоване у травні-червні за старими акцизними ставками. Тому пік подорожчання прогнозується на кінець липня.

"По мірі того, як обсяги запасів зі "старими" акцизами будуть замінюватися новими обсягами з високою ставкою, відбуватиметься інтеграція в ціну", – повідомив Сергій Куюн.

Найбільше новий акциз вплине на ціну бензину, оскільки для нього акцизна ставка зросла більш ніж удвічі. Що стосується вартості дизеля та автогазу, то їхня остаточна ціна може сформуватися вже до кінця цього тижня, адже акциз не матиме такого впливу на них.
Джерело: 5692.com.ua