Е-реєстр військовозобов’язаних готовий на 90%: у ньому вже є інформація про більшість призовників

У Верховній Раді 18 вересня зареєстрували законопроєкт щодо створення в Україні електронного реєстру військовозобов'язаних. Проте ЗМІ з'ясували, що сам реєстр з назвою "Оберіг" майже повністю готовий. Для чого створюється е-реєстр, і які дані про призовників туди потрапляють, пише 24 Канал.
Новий міністр оборони Рустем Умєров, вступаючи в обов'язки, зокрема оголосив про плани максимально цифровізувати процеси у відомстві. Як пояснюють ініціатори законопроєкту, основними завданнями нововведення є:

уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу УБД;
спрощення під час воєнного стану процедури оформлення статусу УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Відомо, що до реєстру заноситимуть таку інформацію:

персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань (за виключенням інформації, що є державною таємницею).

Що ще відомо про е-реєстр
Про плани перезапуску та цифровізації діяльності Міністерства оборони говорив і Володимир Зеленський, і Рустем Умєров.

Усе, що можна, маємо оцифрувати. Інформація про воїна має бути в діджиталі: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК і шпиталів, електронний журнал, звіт для військових, – заявив міністр оборони.

Створення е-реєстру військовозобов'язаних планувалось вже давно. Закон про єдиний електронний реєстр призовників був схвалений у 2017 році, а формально його запустили 28 березня 2022 року. Проте в ньому не було повної бази військовозобов'язаних.
Станом на сьогодні реєстр "Оберіг" готовий на 90%, і в ньому є дані більшості військовозобов'язаних. Очікується, що у жовтні його дороблять остаточно.
Як зазначила заступниця голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар'яна Безугла, створення і запуск е-реєстру дозволить вирішити деякі проблеми з мобілізацією. Наприклад, завдяки цьому стануть неможливими випадки, коли повістки надсилають тим, хто вже служить. Також наявність реєстру дасть можливість мати актуальну інформацію про військовозобов'язаних та їхні навички.
Джерело: 5692.com.ua