Грошова допомога до Дня Незалежності-2024: яким категоріям і в якому розмірі передбачено виплати

В Україні певні категорії громадян наприкінці серпня 2024 року отримають разову фінансову допомогу. Виплати приурочені Дню Незалежності України, який відзначають 24 серпня. В якому розмірі та яким категоріям громадян виплатять кошти, визначено Постановою Кабміну № 369 від 2.04.24 р., опублікованою на урядовому сайті.

Допомога до Дня Незалежності 2024 – нові суми

Відповідно до рішення уряду, ветерани війни та деякі інші категорії громадян отримають виплати в сумі від 450 грн до 3,1 тис. грн.

Допомога в мінімальному розмірі, 450 грн, призначена для учасників війни та колишніх в’язнів концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, для осіб, яких насильно вивезли на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших борців з націонал-соціалістським режимом.

По 650 грн виплатять членам сімей загиблих/померлих ветеранів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасникам війни та жертв нацистських переслідувань, яких було визнано за життя особами, що мають інвалідність через загальну хворобу, трудове каліцтво та інші причини (за умови, що вони не одружувалися вдруге).

Виплата в розмірі 1000 грн передбачена для УБД, постраждалих учасників Революції Гідності та колишніх неповнолітніх (яким на час ув’язнення не було 18 років) в’язнів концентраційних таборів/гетто/ інших місць примусового тримання, а також дітей, які народилися в таких місцях.

Допомогу в мінімальному розмірі отримають українці, в яких є особливі заслуги перед Батьківщиною.

Особи, які мають інвалідність через війну, та колишні малолітні (яким на час ув’язнення не було 14 років) в’язні концентраційних таборів/гетто/інших місць примусового тримання, яких визнано особами з інвалідністю через загальне захворювання, трудове каліцтво та інші причини, отримають допомогу відповідно до групи інвалідності:

  • перша група – 3,1 тис. грн;
  • друга група – 2,9 тис. грн;
  • третя група – 2,7 тис. грн.

Особливості призначення допомоги

Громадянам, які щомісячно отримують пенсію чи довічне грошове утримання, не потрібно нікуди звертатися для призначення допомоги до Дня Незалежності. Таким особам кошти виплатять автоматично.

Громадянам, які мають право на отримання разової допомоги до 24 серпня, потрібно звернутися в ПФУ, якщо вони не стоять на обліку:

  • в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії чи довічного грошового утримання суддів у відставці;
  • на службі в силових відомствах, установах виконання покарань/слідчих ізоляторах.

Таким категоріям осіб слід особисто звернутися до ПФУ, написати заяву та надати документи, що підтверджують особу, її статус, а також номер поточного рахунку уповноваженого банку.

Джерело: 5692.com.ua