Коло екологічних проблем

У Кам’янському під головуванням першого заступника міського голови Олександра Чернишова 27 січня проведено нараду робочої групи з вирішення проблем колишнього Придніпровського хімічного заводу (ПХЗ). В нараді взяли участь представники державного підприємства «Бар’єр» та Європейської комісії. 

Провідною темою наради була екологічна ситуація на майданчику колишнього ПХЗ. Зокрема – виконання поточної програми Єврокомісії та заходів державної цільової екологічної програми, а також залучення Кам’янської міської ради до вирішення нагальних питань щодо цього підприємства.

Одним із кроків, здійснених за підтримки Єврокомісії, стала розробка та встановлення нової системи вентиляції у лабораторії. Це дозволить «Бар’єру» і концерну «Ядерне паливо» користуватися лабораторією для аналізу радіоактивності як у повітрі, так і на ґрунті.

Девід Корбетт, директор Спільного офісу підтримки Європейської комісії (JSO), висловив сподівання, що найближчим часом можна розпочати роботи у контрольованих зонах. Утім, для реалізації таких проєктів потрібні кошти, а підприємство «Бар’єр» на сьогодні має чималі борги одразу по декількох напрямах. Один із них – заборгованість перед містом за оренду землі.

«Заборгованість сплати за землю, що склалася на «Бар’єрі», за даними податкової становить 17 мільйонів гривень. Вона повинна бути сплачена. Ця сума, приміром, порівнянна з вартістю медикаментів, придбаних нами протягом року для лікарень», – зауважив перший заступник міського голови Олександр Чернишов.

Саме з таких коштів від підприємств Кам’янського формується фонд заробітних плат та фінансування потреб міста, зокрема оплата енергоносіїв. Тож, ідея звільнити підприємство від виплат була відхилена. Крім зазначених 17-ти мільйонів місту, існує борг перед «Міськводоканалом», який становить близько 8 мільйонів гривень.

Аби прискорити вирішення проблеми із заборгованостей, питання необхідно розбити на декілька блоків, наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів міської ради Юрій Лисяк. А зважаючи, що «Бар’єр» – підприємство державне, до вирішення питань необхідно долучати й інші органи влади – зокрема Мінекології та облдержадміністрацію, адже зусиллями одного лише міста впоратися з посталими завданнями буде вкрай складно.